Viime viikolla näpyttelin navigaattoriin Halikon Kurpitsapuiston. Meidän lisäksi muutama muukin oli päättänyt ottaa suunnakseen samaisen kohteen. Autolle löytyi hyvin parkkipaikka ja hetkessä olimmekin kurpitsakasvojen ympäröiminä. Fiiliksemme voimistuivat entisestään hauskaa kurpitsakasvopyramidia ihastellessa.
Oranssihan on tunnetusti elinvoimaisen auringon symboli ja energinen voimaväri. Mikäpä passelimpi väri piristämään tummaa syksyä!
Onnittelimme hääparia ja sukelsimme maissilabyrinttiin...
Vaistoihin luottaen eteenpäin...
Hyytävän hohdokkaat juhlat!
Kun lehtipeite laskeutuu syksyllä puutarhaasi, ei aina tarvitse ryhtyä haravointihommiin. Haravoinnin tarve riippuu puutarhasi puulajeista. Joidenkin puulajien lehdet maatuvat heikommin kuin toiset.
Tammen, vaahteran ja haavan lehdet ovat suuria ja kovia, eivätkä ne välttämättä maadu talven aikana.
Sirot ja pienet lehdet, jollaisia on mm. koivulla, tuomella ja pihlajalla, maatuvat helpommin ja peittävät puutarhaa vähemmän.
Silputtuina lehdet maatuvat nopeammin ja muuttuvat hyödyllisiksi ravinteiksi ja humukseksi.
Etenkin suuret lehdet kannattaa silputa. Lehtien silppuaminen onnistuu kätevästi ruohonleikkurilla – hurruuttele syksyn pudonneitten lehtien ylitse ja anna niiden maatua talven aikana. Luurankokin sen tietää, että lehdet ovat luonnonmukainen ja helppo tapa lannoittaa.
Kurpitsapuisto on nimensä mukaisesti täynnä taidokkaasti kaiverrettuja kurpitsoja. Vierailimme kurpitsapuistossa valoisan aikaan. Puisto on myös vaikuttava näky iltavalaistuksessa, kun koristeelliset kurpitsat loistavat kynttilöiden valossa.
Halikon kauniille vanhalle sillalle oli toteutettu kutsuva kurpitsakuja, mutta sen kynttilävalaistus jäi meiltä tällä kertaa kokematta. Kotimatkalla päätimme ottaa omat luovuutemme voimat käyttöön ja loihtia kurpitsoista mitä mielenkiintoisempia juttuja.
Ennen kurpitsa-askarteluamme nautimme maanläheiset ja lämpimät kurkumalatet, jotka valmistuivat tosi helposti. Kurkuma on muuten oikeata superfoodia – kannattaa kokeilla!
Kurkumalatte kahdelle
3 dl Arlan Cafemaitoa
1 dl vettä
2 tuoretta kurkumaa
3–4 cm tuoretta inkivääriä
1 rkl vaaleaa agavesiirappia
1/2 tl vaniljajauhetta
Valmistus:
Kuori tuore kurkuma ja raasta siitä 1 rkl lattea varten.
Kuori inkivääri ja raasta myös siitä 1 rkl lattea varten.
Kaada maito ja vesi kattilaan, lisää joukkoon kurkuma, inkivääri, agavesiirappi ja vaniljajauhe.
Kuumenna kurkumalatte lähes kiehuvaksi samalla sekoittaen (noin 3 min).
Kaada juoma laseihin (siivilöi halutessasi), koriste ja nauti. Nam!
Lämpimät kurkumalatet nautittuamme ryhdyimme kovertamaan kurpitsoja.
Annoimme luovuudelle siivet ja kurpitsat kaunistuivat entisestään kukkasilla.
Apuna olivat terävät veitset ja porakone. Kivaa yhdessä tekemistä – suosittelen!
Kurpitsasta on moneksi
Kokeilepa kovertaa kurpitsa vaikka tapas-annoksen kulhoksi –
tai täytä iso kurpitsa herkullisella kurpitsakeitolla ja kutsu ystävät nauttimaan!
Kurpitsasta todella on moneksi!
Otetaan hetkistä kiinni ja nautitaan
hämäristä illoista & tuikkivista valoista...
Puutarhurisi Pia
Comments