Ruskan värit, lehtien punaiset ja keltaiset väriaineet pääsevät syksyllä esiin, kun kasvit valmistautuvat talveen.
Yhteyttämiseen tarvittavan ja kasvien elämälle arvokkaan lehtivihreän aineosat siirtyvät lehdistä varteen ja juuriston varastosolukoihin. Kasvit perivät aikarytmin geeneissään ja valmistautuvat talveen sisäisen kellonsa ajastamina. Ruskan väriloisto ei ole joka vuosi samanlainen, kosteus sekä syksyn sateet heikentävät olennaisesti värikylläisyyttä.

 

Värien leikkiä

Nautit syysväreistä parhaiten, kun sijoittelet komeasti värittyviä puita ja pensaita eri puolelle tonttiasi siten, että voit nähdä niitä hyvin joka ikkunasta. Värikkäät syysistutukset säilyvät talvenkestävissä ruukuissa pakkaskautenakin.
Kanervat ( Calluna ja Erica ) ovat joko monivuotisia tai syyskellokanervia. Monivuotinen kanerva kestää pidempään talvella, kun taas syyskellokanerva loistaa kauniimmin punaisine / vaaleanpunaisine väreineen.

Sain vapaat kädet toteuttaa asiakkalle syysistutuksia, joihin valitsin runsaskukkaista kanervaa, jota on saatavilla useita eri värejä. Kaikkein kestävimpiä kanervalajikkeita ovat Calluna ja nuppukukkainen Garden Girls.

20191028_133631
Ruukku 2
Ruukku1

Hillitynsävyinen syksyinen asetelma syntyy valkoisista kanervista ja viehättävästä lankaköynnöksestä, koristeheinä on hauska  "talventörröttäjä".

Syysvärejä voi säilöä koristelu- ja askartelutarpeisiin. Prässää vaikka aronian, vaahteran, kanukan tai pihlajan lehtiä vanhan kirjan välissä. Nahkean vaivaiskoivun lehden voi liimata esimerkiksi kirjeensulkijaksi.
Kauniin väriset vaahteranlehtiruusut säilyvät esim haudalla hyvin pitkään ja niitä on todella rentouttava tehdä. Ruusuihin voi käyttää aronian, villiviinin tai vuorenkilvenkin lehtiä.

Värikylläistä syksyä sinulle toivottaa:

Pia Puutarhuri